Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για Defragment


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν και εκτελούν όλες τις απαιτήσεις μας, όπως ανάγνωση, εγγραφή ή αναζήτηση αρχείων, σε  απίστευτα γρήγορο χρόνο. Ωστόσο όπως και τα καλώδια κάτω από το γραφείο μας, έτσι και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας κάποιες φορές μπερδεύει τα αρχεία που αποθηκεύουμε σε αυτόν και δυσκολεύεται να τα βρει.

Ευτυχώς τα Windows  διαθέτουν το δικό τους πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκου, από την εποχή των Windows 95, το οποίο δυστυχώς παρουσιάζεται αρκετά αργό σε σχέση με τους τεραστίους χωρητικότητας δίσκους που καλείται να σαρώσει. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε τρίτους κατασκευαστές να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις στο κοινό, σαφώς πιο γρήγορες και πιο αποδοτικές. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το πρόβλημα της ανασυγκρότησης ενός δίσκου θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε απλά πως αποθηκεύονται τα αρχεία στον σκληρό δίσκο και πως αυτός τα αναζητά όταν εμείς τα καλούμε.

Τα αρχεία αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο σε μπλοκ δεδομένων. Όσο μεγαλύτερο είναι το αρχείο, τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των μπλοκ που αποτελείται. Όταν το λειτουργικό μας σύστημα αποκτά πρόσβαση σε αρχεία μετακινεί τα μπλοκ δεδομένων σε νέες θέσεις. Φανταστείτε κάτι σαν ένα ακατάστατο γραφείο όπου όταν ανοίγεται ένα φάκελο από την αρχειοθήκη σας τοποθετείται τα αρχεία του σε διαφορετικές θέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα θα χάνατε αρκετό χρόνο περιφερόμενοι στο γραφείο για να εντοπίσετε τα αρχεία.

Στην ιδανική περίπτωση τα  δεδομένα που συνθέτουν ένα αρχείο θα είναι σε γειτονική θέση με την κεφαλίδα του αρχείου και το λειτουργικό μας σύστημα δε θα σπαταλά  χρόνο ψάχνοντας για τα υπόλοιπα κομμάτια του αρχείου. Αντίθετα σε ένα δίσκο που δεν έχει πραγματοποιηθεί defragment για καιρό, τα κομμάτια που αποτελούν ένα αρχείο δεν βρίσκονται κοντά στην κεφαλίδα του αρχείου αλλά διασκορπισμένα σε όλο το σκληρό δίσκο.

Οι εφαρμογές που θα παρουσιαστούν παρακάτω είναι εξιδεικευμένα εργαλεία που βοηθούν να βελτιστοποιήσουμε τον σκληρό δίσκο μας. Συνεχίζοντας περαιτέρω το παράδειγμα που περιγράψαμε παραπάνω, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης είναι ένας χρήσιμος βοηθός ο οποίος κατατάσσει αλφαβητικά τα αρχεία με τους αντίστοιχους φακέλους κάθε αρχειοθήκης. Παρακάτω ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή των πέντε πιο αξιόπιστων και δωρεάν εφαρμογών ανασυγκρότησης σκληρών δίσκων.


Το Auslogics Disk Defrag είναι ένα απλό πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκου. Μπορείτε να ανασυγκροτήσετε πολλούς δίσκους ή να επιλέξετε μεμονωμένα αρχεία ή φακέλους για ανασυγκρότηση. Το Auslogics  σας επιτρέπει να ορίσετε με προτεραιότητες   σε ποιους σκληρούς δίσκους θέλετε να κάνετε ανασυγκρότηση ενώ παράλληλα μπορείτε να θέσετε τον υπολογιστή σας εκτός λειτουργίας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ένα πρακτικό χαρακτηριστικό, όταν θέλετε να σαρώσετε και να ανασυγκροτήσετε ενώ κοιμάστε, αλλά δεν θέλετε να αφήσετε τον υπολογιστή σας στο ρελαντί όλη τη νύχτα.  Το Auslogics Disk Defrag είναι μια δωρεάν εφαρμογή η οποία δεν απαιτεί εγκατάσταση.

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ

Το MyDefrag είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση των δίσκων σας. Το MyDefrag πραγματοποιεί defrag και ταυτόχρονα τοποθετεί τα αρχεία του σκληρού μας δίσκου στη βέλτιστη θέση. Τα αρχεία που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό πρόσβασης, ομαδοποιούνται σε ζώνες αυξάνοντας την ταχύτητα ανάγνωσης. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του MyDefrag είναι η δυνατότητα που δίνει να γράφουμε τα δικά μας scripts με τα οποία μπορούμε να αυξήσουμε περεταίρω την απόδοση του σκληρού δίσκου μας. Πολλά έτοιμα scripts υπάρχουν στη σελίδα του κατασκευαστή. Ακόμη και χωρίς την συγγραφή εξειδικευμένων scripts, το MyDefrag κάνει εξαιρετική ανασυγκρότηση αρχείων και παράλληλα μεταφορά τους στη βέλτιστη θέση στο σκληρό σας δίσκο.

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Το Defraggler είναι κατασκευασμένο από την εταιρία που παράγει τις δημοφιλείς εφαρμογές CCleaner και Recuva. Το Defraggler μπορεί να σαρώσει πολλαπλούς δίσκους, μεμονωμένους δίσκους, φακέλους ή αρχεία για ποιο γρήγορο ή εξειδικευμένο defragging. Όταν το Defraggler σαρώνει ένα δίσκο, σας παρουσιάζει όλα τα κατακερματισμένα αρχεία και σας επιτρέπει να επιλέξετε είτε συγκεκριμένα σύνολα που θα ανασυγκροτήσετε ή να ανασυγκροτήσετε μαζικά όλα τα κομμάτια του αρχείου. Το Defraggler είναι αρκετά απλό στη χρήση του και επιπλέον υποστηρίζει ελληνικά.

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Το Smart Defrag 2 είναι ειδικά σχεδιασμένο για δίσκους μεγάλης χωρητικότητας μειώνοντας το χρόνο ανασυγκρότησης. Το Smart Defrag 2 διαθέτει την δυνατότητα να λειτουργεί στο background του συστήματος, δυνατότητα που μέχρι τώρα συναντούσαμε μόνο σε εμπορικές εφαρμογές. Μόλις ο υπολογιστής παραμείνει ανενεργός για 5 λεπτά, ο χρόνος αυτός είναι ρυθμιζόμενος, το Smart Defrag 2 ξεκινά τη δουλεία καταναλώνοντας μόνο 25ΜΒ RAM. Αν θέλετε μια εφαρμογή για γρήγορο και σταθερό defrag, ώστε ο υπολογιστής σας να λειτουργεί πιο ομαλά, ενσωματώνοντας και άλλες επιπλέον επιλογές, θα πρέπει να κατεβάσετε σίγουρα αυτό το πρόγραμμα. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως το Smart Defrag 2 έχει πάνω από 30 εκατομμύρια καταγεγραμμένα downloads. 

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Related Posts with Thumbnails