Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ελέγξτε αν κάποιος χρησιμοποιεί το ασύρματο δίκτυο σας



Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλατε να ελέγξετε αν καποιοί  χωρίς την άδεια σας χρησιμοποιούν το ασύρματο δίκτυό σας. Οι λόγοι για τους οποίους δεν θέλετε κάτι τέτοιο είναι γιατι μπορεί να επιβραδύνει πολύ την ταχύτητα σύνδεση σας στο διαδίκτυο ή απλά δεν θέλετε κάποιος να το χρησιμοποιεί δωρεάν, ενώ εσείς πληρώνετε τον λογαριασμό. 
Φυσικά, υπάρχουν και συνέπειες για την ασφάλεια, εάν αυτό το άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση με κάποιο τρόπο στα αρχεία του δικτύου σας, ακόμα και νομικές επιπτώσεις μπορούν να ασκηθούν αν αυτός χρησιμοποιεί τη σύνδεσή σας για πειρατεία ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να μείνετε στην ασφαλή πλευρά. Πολλοί από εσάς μπορεί να έχουν ήδη λάβει ορισμένες βασικές προφυλάξεις κατά την εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου τους και να ξέρετε τον τρόπο  γύρω από αυτά τα θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων.

Αυτός ο σύντομος οδηγός απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους χρήστες που χρειάζονται  βοήθεια για να μάθουν αν, πράγματι, στο  ασύρματο δικτυό έχουν συνδεθεί μη εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

Ελέγξτε τις συσκευές που συνδέονται με στο router σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνδεθείτε με τη κονσόλα διαχείρισης του router σας, πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP απευθείας στη γραμμή διευθύνσεων του browser - συνήθως είναι 192.168.0.1 ή 192.168.1.1 ανάλογα με το router που έχετε.
Εάν δεν γνωρίζετε τη προεπιλεγμένη διεύθυνση του router σας δείτε αυτό τον  οδηγό
ή απλά πηγαίνετε στην γραμμή εντολών (Έναρξη> Εκτέλεση / Αναζήτηση cmd) και πληκτρολογήστε ipconfig
Η διεύθυνση που χρειάζεστε θα  πρέπει  να είναι δίπλα στην προεπιλεγμένη πύλη (gateway) κάτω από τοπική σας σύνδεση. Εναλλακτικά, εάν είστε σε έναν υπολογιστή Mac, μπορείτε να βρείτε την προεπιλεγμένη διεύθυνση, πηγαίνοντας στο δίκτυο κάτω από το System Preferences. Θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο "Router:" αν χρησιμοποιείτε Ethernet, ή κάνοντας κλικ στο "Για προχωρημένους ...» και στην καρτέλα "TCP / IP", αν χρησιμοποιείτε ασύρματο δίκτυο.
 Στη συνέχεια, οδηγήστε τον browser σας σε αυτή τη διεύθυνση και εισάγετε τα στοιχεία εισόδου σας - αν δεν έχετε αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός του "admin" και "password" ή κενά πεδία. Έδω είναι μια λίστα με τα προεπιλεγμένα όνοματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης ανάλογα με το μοντέλο του router σας ( αλλά σας συνιστούμε να το αλλάξετε αυτό αργότερα) . Με το που μπείτε στη κονσόλα διαχείρισης του router σας ψάξτε για μια ενότητα που σχετίζεται με τις συνδεδεμένες συσκευές ή με την ασύρματη κατάσταση

Η ενότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του router. Για παράδειγμα στο router DIR-655 της D-Link είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο Κατάσταση> Wireless, στα Netgear routers θα το βρείτε ως "συνδεδεμένες συσκευές", στα Linksys routers στον πίνακα  DHCP, ενώ άν χρησιμοποιείτε το  tomato firmware θα το βρείτε ως "Λίστα Συσκευών"   , και ούτω καθεξής.

 DCHP IP Πίνακας

 Παράδειγμα λίστας DCHP Client σε ρούτερ της D-link και Linksys
 
Αυτό θα πρέπει να παρέχει έναν πίνακα με την IP, MAC διεύθυνση και άλλες λεπτομέρειες της κάθε συσκευής που έχουν ήδη συνδεθεί με το router. Ελέγξτε  τη λίστα σύμφωνα με το μοντέλο σας για να βρείτε τυχόν εισβολείς.
Μπορείτε να βρείτε τη MAC / IP διεύθυνση του υπολογιστή σας πηγαίνοντας στο Command Prompt και πάλι την είσοδο "ipconfig / all". Η διεύθυνση MAC θα εμφανιστεί ως η φυσική διεύθυνση. Θα το καταλάβετε μόνοι σας για φορητές συσκευές όπως smartphones και media players δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να αναφέρουμε όλες τις επιλογές.

Ας ξεκινήσουμε δράση

Η απλούστερη και καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με χρήση WPA2 ή WPA η χρήση WEP είναι πολύ εύκολο να σπάσει οπότε αποφύγετε το αν είναι δυνατόν. Υπάρχουν κάποιες άλλες μέθοδοι  που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε την ασφάλεια, όπως η απενεργοποίηση του SSID Broadcast (που εμποδίζει την εμφάνιση του ονόματος του δικτύου σας σε κοντινές συσκευές Wi-Fi) ή να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο για τη δυνατότητα σύνδεσης στο router σας μόνο ορισμένων  διεύθυνσεων MAC. Δεν θα σταματήσει τους πιο αποφασισμένους εισβολείς, αλλά τουλάχιστον θα τους  επιβραδύνει.

Αυτό είναι υπερ-αρκετό για τους περισσότερους χρήστες, αλλά αν χρειαστεί πραγματικά να εντοπίσουμε ποιος έχει  σπάσει τους κωδικούς και έχει εισβάλει στο δίκτυο μας, είναι δυνατόν να εντοπισθεί η φυσική τοποθεσία του χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται MoocherHunter. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε (να κάψετε) ένα Live CD για να ξεκινήσετε με αυτό τον υπολογιστή και να ψάξετε  ώστε να εντοπίσετε τους μη εξουσιοδοτημένος εισβολείς στο ασύρματο δικτύο σας. Σύμφωνα με την περιγραφή του προγράμματος, ανιχνεύει την κυκλοφορία που αποστέλλεται  μέσω του δικτύου και μπορεί να εντοπίσει την πηγή μέσα με ακρίβεια  2 μέτρων.
 
Περιττό να πούμε ότι δεν σας προτείνουμε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο αν κάποιος από εσάς  βρει τον μπελά του με τις αρχές  διότι  κάποιος χρησιμοποιεί το δίκτυό σας για παράνομους σκοπούς .
  
Πηγή : techspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Related Posts with Thumbnails