Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ελέγξτε τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας.


Η μνήμη RAM αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια hardware στους υπολογιστές. Πολλές φορές μη επαρκής μνήμη ή μνήμη με προβλήματα μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στην λειτουργία του υπολογιστή μας αλλά και την εμφάνιση της εκνευριστικής μπλέ οθόνης. Δυστυχώς οι μνήμες στους υπολογιστές δεν είναι επισκευάσιμες και οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί σε αυτές θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση τους. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα ελέγχου της μνήμης για τυχόν σφάλματα. Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε 5 από αυτά.

Όλα τα προγράμματα ελέγχου μνήμης που αναφέρονται παρακάτω λειτουργούν ανεξάρτητα από το λειτουργικό μας σύστημα, είτε έχουμε Windows (7, 8, XP, κλπ.), Linux ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή μας.

1. MemTest86

To πρόγραμμα Memtest86 είναι εντελώς δωρεάν, αυτόνομο, και εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του. Απλά κατεβάζουμε το αρχείο ISO από την σελίδα του MemTest86 και το αντιγράφουμε σε ένα CD με οποιοδήποτε πρόγραμμα αντιγραφής CD διαθέτουμε, όπως για παράδειγμα το CdBurnerXP. Μετά από αυτό, απλά κάνουμε επανεκκίνηση. Αυτόματα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον έλεγχο της μνήμης. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε το MemTest86 στην πράξη :

 

2.Windows Memory Diagnostic

To "Windows Memory Diagnostic" είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου μνήμης που μας το παρέχει η Microsoft. Παρόμοιο με τα υπόλοιπα προγράμματα ελέγχου μνήμης το "Windows Memory Diagnostic" εκτελεί μια σειρά από εκτεταμένες δοκιμές για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο σφάλμα στη μνήμη του υπολογιστή μας. Το πλεονέκτημα του είναι ότι δεν χρειάζεται να έχουμε εγκατεστημένο κάποιο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή μας για να το χρησιμοποιήσουμε.

Απλά κατεβάζουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης από εδώ και στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες για να δημιουργήσουμε μια bootable δισκέτα ή CD, DVD.

Μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή μας το "Windows Memory Diagnostic" αυτόματα θα αρχίσει τις δοκιμές της μνήμης και θα επαναλάβει τις δοκιμές μέχρι να τις σταματήσουμε. Αν η πρώτη σειρά δοκιμών δεν βρει λάθη σημαίνει ότι η μνήμη μας είναι καλή. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε το "Windows Memory Diagnostic" στην πράξη :


3. M2K MemScope

To "M2K MemScope" είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου μνήμης από τους δημιουργούς του Micro-Scope  μια μεγάλη σουίτα από διαγνωστικά εργαλεία για τον υπολογιστή. Το MemScope εκτελεί ένα μεγάλο αριθμό ελέγχων, προκειμένου να εντοπίσει ακόμη και το παραμικρό πρόβλημα στη μνήμη μας. To MemScope μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε το "M2K MemScope" στην πράξη :


4. MemTest86+

To Memtest86+ είναι μια πιο ανανεωμένη έκδοση του προγράμματος ελέγχου μνήμης Memtest86 που αναφέραμε παραπάνω και είναι επίσης εντελώς δωρεάν. Συνήθως εκτελούμε έλεγχο μνήμης με το Memtest86+,στην περίπτωση που έχουμε προβλήματα με την εκτέλεση του Memtest86 ή αν θέλουμε μια καλή δεύτερη γνώμη για τα σφάλματα που έχουν εμφανιστεί. To Memtest86+ μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε το MemTest86+ στην πράξη :



5. DocMemory Memory Diagnostic

To "DocMemory Memory Diagnostic" είναι ένα ακόμη δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου μνήμης, που λειτουργεί παρόμοια με τα άλλα προγράμματα που αναφέραμε παραπάνω. Ένα σημαντικό μειονέκτημα της χρήσης του DocMemory είναι ότι απαιτεί να δημιουργήσουμε μια δισκέτα. Οι περισσότεροι υπολογιστές σήμερα δεν έχουν καν floppy drives. Προτείνουμε να το χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση που κανένα από τα παραπάνω προγράμματα δεν λειτούργησε σωστά  ή αν θέλουμε μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η μνήμη μας έχει αποτύχει. To "DocMemory Memory Diagnostic" μπορούμε να το κατεβάσουμε από  εδώ. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να το δούμε στην πράξη :

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Related Posts with Thumbnails