Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Διόρθωση προβλημάτων δικτύου μέσω της γραμμής εντολών στα Windows 7


Η επίλυση ενός προβλήματος δικτύου είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση. Τις περισσότερες  φορές ακόμα και με την χρήση των διαγνωστικών εργαλείων των Windows δεν μπορούμε να βρούμε λύση. Με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στην λύση της ανίχνευσης των προβλημάτων από την γραμμή εντολών (Command Line). Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει αυτή η λύση. Όπως :
  • Μπορούμε να ελέγξουμε μεμονωμένα στοιχεία, απομονώνοντας έτσι αυτά που μας προκαλούσαν πρόβλημα
  • Συνήθως με την γραμμή εντολών έχουμε περισσότερες επιλογές για να ελέγξουμε ένα πρόβλημα
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σενάρια ώστε να αυτοματοποιήσουμε μερικές διαδικασίες
Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να διαγνώσουμε και να διορθώσουμε προβλήματα δικτύου μέσω της γραμμής εντολών.

Αρχικά θα πρέπει να ανοίξουμε την κονσόλα της γραμμής εντολών με δικαιώματα διαχειριστή. Πάμε στην Έναρξη και πληκτρολογούμε στην γραμμή εντολών  την εντολή "cmd" (Επιλογή 1) , παρατηρούμε ότι επάνω στην κατηγορία Programms(Προγράμματα) έχει εμφανιστεί η επιλογή cmd.exe κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε "Run as Administrator" (Άνοιγμα ως διαχειριστής) (Επιλογή 2).


Πως θα διαπιστώσουμε αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο :

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή  ipconfig για να ελέγξουμε αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με το καλώδιο του δικτύου. Τα Windows θα εμφανίσουν μια λίστα με τις υπάρχουσες ενεργές συνδέσεις φανερώνοντας αν το καλώδιο είναι συνδεδεμένο ή όχι.


Στην περίπτωση που εμφανίζεται Media State : Media disconnected  έχουμε κάποιο πρόβλημα με το καλώδιο και το πιο πιθανό είναι ότι έχει αποσυνδεθεί.

Πως θα διαπιστώσουμε αν η Gateway (Πύλη) στο Router λειτουργεί :
Μια πύλη είναι μια συσκευή, συνήθως Router (Δρομολογητής), που συνδέει τον υπολογιστή μας με το Διαδίκτυο άλλα ίσως και με άλλα δίκτυα . Εάν δεν μπορούμε να συνδεθούμε στο Router, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο . Πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τη διεύθυνση IP του Router. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή  ipconfig για να πάρουμε πληροφορίες για την Default Gateway (Προεπιλεγμένη Πύλη) :


Τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή ping για να ελέγξουμε αν η Gateway (Πύλη) μπορεί να απαντήσει. Η εντολή  ping μας ενημερώνει αν μια συσκευή με μια συγκεκριμένη IP διεύθυνση είναι ενεργή και σε θέση να απάντησει. Με απλά λόγια, με αυτόν τον έλεγχο, γνωρίζουμε αν η κάρτα δικτύου μας, το καλώδιο και το router μας είναι συνδεδεμένα σωστά.

Πως θα διαπιστώσουμε ότι  το DNS λειτουργεί :

Ένας διακομιστής DNS είναι σε θέση να μετατρέψει το όνομα μιας τοποθεσίας, για παράδειγμα code4tech.blogspot.com , στην διεύθυνση IP. Για να συνδεθούμε σε έναν υπολογιστή στο διαδίκτυο, τα Windows χρειάζονται αυτόν τον αριθμό. Εάν δεν μπορούμε να συνδεθούμε στο DNS μας, είναι σχεδόν αδύνατο να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο.


Όπως μπορούμε να δούμε σε αυτή την περίπτωση έχουμε  ίδια  διεύθυνση IP και στο  router και στο DNS.
Για να ελέγξουμε το DNS μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω εντολή nslookup . Αυτή η εντολή στέλνει ένα ερώτημα σε αυτόν το διακομιστή. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε πώς ο διακομιστής αναλύει την διεύθυνση IP.


Πως θα διαπιστώσουμε αν μια διεργασία έχει ανοιχτές πάρα πολλές συνδέσεις :

Κάθε φορά που ένα πρόγραμμα πρέπει να συνδεθεί στο διαδίκτυο ή σε άλλο μηχάνημα, ανοίγει μια νέα σύνδεση. Το Router(δρομολογητής) μπορεί να χειριστεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό συνδέσεων. Αν για οποιοδήποτε λόγο, ένα πρόγραμμα ανοίγει πολλές συνδέσεις, μπορεί να έχει σαν κατάληξη μια διακοπή από το Διαδικτύο.

Μπορούμε να ελέγξουμε  τις ανοιχτές συνδέσεις με την εντολή netstat και τις παραμέτρους "a" και "b
 netstat-a-b                           


Σε αυτή την περίπτωση για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "Filezilla Server" και "ακούει" στην πόρτα 21.

Πως να ελέγξουμε τους κανόνες του τοίχους προστασίας (Firewall) :

Σφάλματα στο τοίχος προστασίας (Firewall) μπορούν να οδηγήσουν στην κακή λειτουργία του υπολογιστή μας όταν είναι συνδεδεμένος στο Διαδικτύου. Οι ρυθμίσεις που κάνουμε στους  παραμέτρους του τείχους προστασίας, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από ένα σύνολο κανόνων που θα αποφασίσουν αν μια εφαρμογή μπορεί να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή όχι. Οι κανόνες αυτοί είναι αρκετοί παρόλο που δεν μπορούμε να τους δούμε όλους στην οθόνη. Αντί για αυτό, μπορούμε να εξάγουμε αυτές τις πληροφορίες σε ένα αρχείο κειμένου χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εντολές:

netsh advfirewall firewall show rule όνομα=all > firewallrules.txt
notepad firewallrules.txt
 
                                                              
Η πρώτη εντολή μας δίνει πρόσβαση στην διαμόρφωση του τείχους προστασίας και παράλληλα την δυνατότητα να γράψουμε σε ένα αρχείο. Με την δεύτερη εντολή ανοίγουμε ένα αρχείο κειμένου σε ένα νέο παράθυρο.
Μια βασική χρήση της εντολής netsh είναι ότι μπορεί να μας ενημερώσει αν υπάρχει ένας ή περισσότεροι κλείδωμενοι κανόνες. Για τη χρήση αυτής την εντολής :

netsh advfirewall firewall show rule name | find "Block" 


Πηγή : maketecheasier

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Related Posts with Thumbnails