Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Σχεδιάστε το σπίτι σας με το Sweet Home 3d

Σίγουρα κανένας από εμάς δεν αλλάζει σπίτι συχνά, αλλά όταν αυτό συμβαίνει, ένας από τους "ευχαριστους" πονοκεφάλους που αντιμετωπίζουμε είναι να αποφασίσουμε την  νέα διάταξη του σπιτιού. Ακόμα και στο σπίτι που ζούμε πολλές φορές κάνουμε αλλαγές στις θέσεις των επίπλων χωρίς να έχουμε μια πλήρη εικόνα του τελικού αποτελέσματος. Σε αυτά τα προβλήματα έρχεται να δώσει λύση ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα με το όνομα Sweet Home 3d. 
Το Sweet Home 3d ειναι διαθέσιμο για χρήστες Windows, Linux και Mac. Επίσης υπάρχει και μία ηλεκτρονική έκδοση που ο καθένας μας μπορεί να  χρησιμοποιήσει από το Browser του χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσει το πρόγραμμα, αν και για λόγους ευχρηστίας και ταχύτητας δεν θα το συνιστούσαμε. Για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή στον υπολογιστή μας απλά μεταβαίνουμε στην εξελληνισμένη σελίδα του Sweet Home 3d και κατεβάζουμε την έκδοση που είναι φτιαγμένη για το λειτουργικό μας. 

Ας αφήσουμε όμως  τα λόγια και ας δούμε πως μπορούμε να χτίσουμε το ψηφιακό μας σπίτι.
Ξεκινώντας την εφαρμογή θα εμφανιστεί η αρχική οθόνη του προγράμματος που χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα (1,2,3,4).


  1. Στο πάνω αριστερά τμήμα της οθόνης(τμήμα 1) είναι μια λίστα με 3D μοντέλα, κατηγοριοποιημένα ανάλογα την χρήση τους. Μπορούμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε από αυτά και να το σύρουμε στο δεύτερο τμήμα της οθόνης (τμήμα 2).
  2. Στο επάνω δεξιά τμήμα της οθόνης μπορούμε να μεταφέρουμε, να μετακινήσουμε, να περιστρέψουμε και να αλλάξουμε το μέγεθος των επίπλων καθώς και να τα τακτοποιήσουμε στις θέσεις που θέλουμε.
  3. Στο κάτω αριστερά τμήμα(τμήμα 3) βλέπουμε την περιγραφή του στοιχείου που έχουμε επιλέξει από το τμήμα 2 αλλά και τα χαρακτηριστικά του (ύψος, βάθος, πλάτος).
  4. Στο κάτω δεξιά τμήμα (τμήμα 4) προβάλλοντε σε τρισδιάστατη μορφή τα στοιχεία (έπιπλα) του τμήματος 2.
Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε έιναι να δημιουργήσουμε το σχεδιάγραμμα του σπιτιού μας. Αυτό γίνεται πηγαίνωντας στο μενού Σχέδιο -> Δημιουργία Τοίχων.


Αφού τελειώσουμε με το σχεδιάγραμμα του σπιτιού, μπορούμε να αρχίσουμε να τοποθετούμε πόρτες, παράθυρα και έπιπλα έχοντας την δυνατότητα να τα μετακινήσουμε, να τα περιστρέψουμε, να αλλάξουμε το χρώμα τους και να αυξομειώσουμε το μεγεθός τους ανάλογα τις προτιμήσεις μας. 

  • Πάνω αριστερά γωνία - Περιστροφή
  • Πάνω δεξιά γωνία - Ανύψωση
  • Κάτω αριστερά γωνία - Αλλαγή ύψους
  • Κάτω δεξιά γωνία - Αλλαγή μεγέθους
Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μπορούμε να σύρουμε τον δείκτη του ποντικιού στο κάτω δεξιά τμήμα της οθόνης (τμήμα 4) για να αλλάξουμε την οπτική γωνία προεπισκόπισης. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τον τροχό κύλισης για μεγέθυνση ή σμίκρυνση της διαταξής μας.


Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η βιβλιοθήκη με τα τρισδιάστατα έπιπλα που διαθέτει το πρόγραμμα είναι αρκετά περιορισμένη. Παρολαυτά στην σελίδα του προγράμματος υπάρχουν επιπλέον βιβλιοθήκες με αρκετά μεγάλο αριθμό επίπλων τις οποιές μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Για να εισάγουμε στο πρόγραμμα τις βιβλιοθήκες που μόλις κατεβάσαμε πηγαίνουμε στο μενού Έπιπλα -> Εισαγωγή βιβλιοθήκης επίπλων...

Μόλις ολοκληρώσετε το σχεδιό σας, μπορείτε να το αποθηκεύσετε για μελλοντική επεξεργασία (με επέκταση .sh3d), να το εκτυπώσετε ή να το αποθηκεύσετε σε pdf.

Το Sweet Home 3d σας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε το σπίτι των ονείρων σας και το CodeTech σας εύχετε να το αποκτήσετε ;) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Related Posts with Thumbnails