Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ταξινομείστε τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας


Τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας έχουν δημιουργηθεί για να προσφέρουν γρήγορη πρόσβαση σε αρχεία και φακέλους πατώντας αριστερό διπλό κλικ. Ωστόσο όταν αυξηθούν σημαντικά η πρόσβαση παύει να είναι και τόσο άμεση, αφού μπορεί να ξοδέψουμε αρκετό χρόνο για να εντοπίσουμε το εικονίδιο που θέλουμε. Τη λύση στο πρόβλημα της τακτοποίησης και οργάνωσης των εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας έρχεται να δώσει το Fences, μια δωρεάν εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας το παρακάτω κουμπί.

Εγκαθιστώντας το Fences και εκτελώντας για πρώτη φορά θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο, στο οποίο έχουμε τις επιλογές Start using Fences!  και I’ll create my fences on my own. Ας πατήσουμε την επιλογή Start using Fences!, η οποία θα μας οδηγήσει λίγο πιο αυτόματα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 


Στο επόμενο παράθυρο το Fences μας ρωτάει αν θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο μόνο πλαίσια ή αν θέλουμε να ταξινομηθούν αυτόματα τα εικονίδια μας σε κατηγορίες. Σίγουρα για να διαβάζετε μέχρι εδώ το άρθρο θα γίνεται χαμός στην επιφάνεια εργασίας σας, όποτε δύο πλαίσια δεν φτάνουν, επομένως επιλέγουμε Sort out my icons.


Αυτό ήταν τώρα η επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας είναι σαφώς πιο συμμαζεμένη κάνοντας πιο εύκολη και αποδοτική τη δουλειά σας.


Ολοκληρώνοντας την τακτοποίηση των εικονιδίων θα εμφανιστεί το παράθυρο ρυθμίσεων του Fences πατώντας την επιλογή Open Fences Settings. Στο παράθυρο αυτό μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο που θα είναι στοιχισμένα τα πλαίσια με τα εικονίδια μέσω της επιλογής (1), να δημιουργήσουμε νέα πλαίσια πατώντας στο (2), να μετονομάσουμε τα ήδη υπάρχοντα με την επιλογή (3) ή να  αυξομειώσουμε το μέγεθος τους πατώντας στο (4).


Από το Tab Appearance  μπορούμε να «παίξουμε» με το ποσοστό διαφάνειας και το χρώμα των πλαισίων ή ακομα και με το χρώμα  της γραμματοσειράς του τίτλου κάθε πλαισίου. 


Από το Tab Tools έχουμε την δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε αν θέλουμε με διπλό αριστερό κλικ να εξαφανίζουμε τα πλαίσια με τα εικονίδια και στη συνεχεία με τον ίδιο τρόπο να τα εμφανίζουμε. Αν η χρήση του Fences δε μας ικανοποίησε μπορούμε μέσω της επιλογής Snapshots (Backup) να επαναφέρουμε τα εικονίδια μας στην αρχική τους θέση, χωρίς την χρήση πλαισίων.


Δείτε τι έκανε το Fences στη δική μας περίπτωση.

Πριν


Μετά





Διαβάστε Περισσότερα ...

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Δημιουργήστε πολλαπλούς φακέλους στο δευτερόλεπτο

Αν σας έχει τύχει ποτέ να χρειαστεί να δημιουργήστε ένα μεγάλο αριθμό φακέλων σίγουρα θα ξέρετε πόσο χρονοβόρα διαδικασία είναι. Ένα πολύ συχνό παράδειγμα δημιουργίας φακέλων είναι όταν θέλουμε να αρχειοθετήσουμε έγγραφα σε φακέλους ανά έτος και ανά μήνα. Με το πρόγραμμα "Text 2 Folders" μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλαπλούς φακέλους στο δευτερόλεπτο. Ας δούμε πως :

Το πρόγραμμα "Text 2 Folders" είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας στο παρακάτω κουμπί :


Με το που ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αποσυμπιέζουμε το αρχείο με οποιοδήποτε πρόγραμμα αποσυμπίεσης διαθέτουμε και εκτελούμε το αρχείο Text2Folders.exe. Θα εμφανιστεί η κεντρική οθόνη του προγράμματος. Στο παράδειγμα μας δημιουργήσαμε στον φάκελο D:\Test, 12 φακέλους που το όνομα τους είναι κάθε μήνας του έτους. Ας δούμε βήμα-βήμα πως το καταφέραμε :

  1. Επιλέγουμε την διαδρομή στην οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε τους φακέλους μας.
  2. Κάνουμε κλικ στην επιλογή Manual.
  3. Στο παράθυρο που ενεργοποιείτε πληκτρολογούμε τους μήνες(το όνομα των φακέλων μας) σε λίστα.
  4. Κάνουμε κλικ στο κουμπί Create folders ώστε να δημιουργήσουμε τους φακέλους
  5. Κάτω αριστερά στην οθόνη εμφανίζεται η ένδειξη Done όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας των φακέλων.
Αυτό ήταν! Οι φάκελοι με τα ονόματα των μηνών δημιουργήθηκαν όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω εικόνα:


Ας κάνουμε το σενάριο λίγο πιο πολύπλοκο και ας υποθέσουμε ότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνο φακέλους στην διαδρομή που του ορίσαμε αλλά και υποφακέλους μέσα σε αυτούς. Για παράδειγμα θέλουμε δύο φακέλους ένα για το έτος 2011 και ένα για το έτος 2012 ο καθένας από τους οποίους θα περιέχει όλους τους μήνες. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται πως πρέπει να συντάξουμε την λίστα με τους φακέλους μας. Θα πρέπει απλά να προσθέσουμε το σύμβολο "/" μεταξύ των ονομάτων που θέλουμε να διαχωρίσουμε σε υποφακέλους.


Για παράδειγμα στην περίπτωση του έτους 2011 για τον μήνα Απρίλιο θέλουμε ακόμα έναν υποφάκελο με το όνομα Έγγραφα. Η σύνταξή στην λίστα θα είναι "2011/Απρίλιος/Έγγραφα".

Απλά, γρήγορα και χωρίς κόστος ούτε καν με εγκατάσταση του προγράμματος δημιουργούμε πολλαπλούς φακέλους στο δευτερόλεπτο.



Διαβάστε Περισσότερα ...

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Έλεγχος σκληρού δίσκου για σφάλματα

Τα Windows διαθέτουν ένα σύνολο εργαλείων που πραγματικά μπορούν να μας  βοηθήσουν να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του υπολογιστή μας. Τα κυριότερα από αυτά είναι το Disk CleanUp (Εκκαθάριση Δίσκου), Disk Defragment (Ανασυγκρότηση Δίσκων) όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο καθώς και το System Resoter (Επαναφορά Συστήματος) . Μια μεγάλη λίστα αυτών των εργαλείων βρίσκεται στην διαδρομή Accecories ->System Tools (Βοηθητικά -> Εργαλεία Συστήματος) στον υπολογιστή μας.

Check Disk (Έλεγχος Δίσκου) είναι ένα εργαλείο που πολλοί άνθρωποι αγνοούν παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα παλαιότερα εργαλεία ελέγχου σφαλμάτων στην εργαλειοθήκη των Windows. Υπάρχει σε κάθε έκδοση των Windows και έχει μεγάλες δυνατότητες να κρατήσει υγιές τον σκληρό μας δίσκο. Μας βοηθά να σαρώσουμε το σύστημά και τους δίσκους για σφάλματα συστήματος αρχείων και κατεστραμμένους τομείς. Επιπλέον, προσπαθεί να διορθώσει και να επιλύσει τα προβλήματα που θα εντοπίσει.

Προβλήματα όπως κατεστραμμένα ονόματα αρχείων ή ημερομηνίες, κατεστραμμένους τομείς κ.α. Ας δούμε πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έναν τέτοιον έλεγχο στον υπολογιστή μας.

  • Επιλέγουμε τον δίσκο που θέλουμε να σαρώσουμε και με δεξί κλικ επιλέγουμε Properties (Ιδιότητες).
  • Επιλέγουμε την καρτέλα Tools (Εργαλεία) και στη συνέχεια Check Now (Έλεγχος Τώρα). 

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί έχουμε δύο επιλογές για τον τύπο σάρωσης. Το πρώτο είναι να διορθώσει αυτόματα ότι σφάλματα εντοπίσει στα αρχεία του συστήματος και το δεύτερο για να εντοπίσει και κατεστραμμένους τομείς.


  • Εάν η μονάδα που θέλουμε να ελέγξουμε χρησιμοποιείται, η σάρωση δεν θα ξεκινήσει αμέσως. Μπορούμε να προγραμματίσουμε την σάρωση ώστε να ξεκινήσει αυτόματα την επόμενη φορά που θα επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας.
Αυτό ήταν ! Με την επόμενη επαννεκίνηση η σάρωση για έλεγχο σφαλμάτων στο δίσκο θα ξεκινήσει αυτόματα.

Ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε έλεγχο σφαλμάτων σε ένα δίσκο μέσω της γραμμής εντολών.

Πολύ λίγοι άνθρωποι θα επιλέξουν να κάνουν τον έλεγχο μέσω της γραμμής εντολών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν. Όπως το να εκτελέσουμε μια σύντομη δοκιμή σάρωσης που δείχνει τα λάθη, αλλά δεν μπορεί να τα διορθώσει όσο ο δίσκος είναι σε χρήση.


Η εντολή  για να κάνουμε τον έλεγχο είναι chkdsk, ενώ για να ακυρώσουμε μια προγραμματισμένη σάρωση πληκτρολογούμε chkntfs / x <το γράμμα του δίσκου:>. Στην παρακάτω εικόνες εμφανίζεται μια λίστα με τις παραμέτρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με την εντολή "chkdsk". Για να εμφανίσουμε την λίστα με τις παραμέτρους πληκτρολογούμε  chkdsk \;.


Το Check Disk (Έλεγχος Δίσκου) είναι ένα εργαλείο που μας προσφέρουν τα Windows που θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε όταν ο υπολογιστή μας αρχίζει να επιβραδύνεται για κανέναν προφανή λόγο.

Πηγή  : guidingtech




Διαβάστε Περισσότερα ...

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Συντομεύσεις πλήκτρων για το VLC

Αδιαμφισβήτητα το πρόγραμμα "VLC Media Player" είναι από τα πιο δημοφιλή δωρεάν προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικές από τις βασικές συντομεύσεις πλήκτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να διαχειριστούμε το πρόγραμμα μέσω πληκτρολογίου εύκολα και γρήγορα.

Με το πλήκτρο Space μπορούμε να κάνουμε παύση(pause) στο βίντεο που παρακολουθούμε και πατώντας ξανά το πλήκτρο Space συνεχίζει η αναπαραγωγή του.

Πατώντας το πλήκτρο F μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή του βίντεο από κανονική σε πλήρη οθόνη(Fullscreen) και το αντίστροφο.


Πατώντας το πλήκτρο Α κάνουμε εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών διαστάσεων του βίντεο. Δηλαδή αλλάζουμε τις αναλογίες του ύψους και του πάχους. Παρατηρήστε στις παρακάτω εικόνες διαφορετικές διαστάσεις στο ίδιο βίντεο :

Aspect ratio 1:1

Aspect ratio 16:9
Με το πλήκτρο Ζ μπορούμε να κάνουμε ζουμ στο βίντεο που παρακολουθούμε επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω μεγέθη : διπλάσιο ,αρχικό, μισό και 1/4.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Alt + Δεξί Βέλος προχωράμε το βίντεο μπροστά κατά 10 δευτερόλεπτα.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Alt + Αριστερό Βέλος πηγαίνουμε πίσω το βίντεο κατά 10 δευτερόλεπτα.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Ctrl + Δεξί Βέλος προχωράμε το βίντεο μπροστά κατά 1 λεπτό.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων  Ctrl  + Αριστερό Βέλος πηγαίνουμε πίσω το βίντεο κατά 1 λεπτό.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Ctrl + Alt + Δεξί Βέλος προχωράμε το βίντεο μπροστά κατά 5 λεπτά.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Ctrl + Alt + Αριστερό Βέλος πηγαίνουμε πίσω το βίντεο κατά 5 λεπτά.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Ctrl + Πάνω Βέλος αυξάνουμε την ένταση του ήχου.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Ctrl + Κάτω Βέλος μειώνουμε την ένταση του ήχου.


Με το πλήκτρο Μ μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να  ενεργοποιήσουμε τον ήχο σε ένα βίντεο.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Ctrl + Ε εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο στο οποίο μπορούμε να επέμβουμε σε ρυθμίσεις εφέ του ήχου και της εικόνας.


Με το πλήκτρο T μπορούμε δούμε τον χρόνο που απομένει για την ολοκλήρωση του βίντεο στο πάνω δεξί μέρος της οθόνης του προγράμματος όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα :


Με το πλήκτρο + μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα αναπαραγωγής του βίντεο.


Με το πλήκτρο - μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα αναπαραγωγής του βίντεο.


Με το πλήκτρο Ν μπορούμε να αναπαράγουμε το επόμενο από την λίστα αναπαραγωγής βίντεο ή αρχείο μουσικής.


Με το πλήκτρο P μπορούμε να αναπαράγουμε το προηγούμενο από την λίστα αναπαραγωγής βίντεο ή αρχείο μουσικής.



Με το πλήκτρο S σταματάμε την αναπαραγωγή του βίντεο.


Με τους συνδυασμούς πλήκτρων Ctrl + H μπορούμε να αποκρύψουμε ή να εμφανίσουμε τα κουμπιά στο κάτω μέρος της οθόνης του προγράμματος.


Διαβάστε Περισσότερα ...

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Εντοπίστε την αιτία της μπλε οθόνης στον υπολογιστή σας!

Σίγουρα σε όλους μας θα έχει εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα. Συνηθίζεται να την ονομάζουμε "Μπλε Οθόνη" ή αλλιώς "blue screen" ή ακόμα και "dead screen" με όποιο όνομα και αν την βαφτίσουμε το πρόβλημα είναι ότι όταν κάνει την εμφάνιση της τα πράγματα είναι σκούρα. Συνήθως εμφανίζεται μετά από κάποια μετατροπή σε harware ή σε software. Σε αυτήν την περίπτωση ή λύση είναι εύκολη από την άποψη ότι πάμε ένα βήμα πίσω σε ότι κάναμε δηλαδή αφαιρούμε το harware  ή το software που προσθέσαμε. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εμφανίζεται απροειδοποίητα; Εκεί θα πρέπει να ερμηνεύσουμε το μήνυμα που θα εμφανιστεί που δεν είναι καθόλου εύκολο, ή να το σημειώσουμε σε χαρτάκι για να το αναζητήσουμε στο διαδίκτυο και ίσως αν τα καταφέρουμε μετά από ώρα να καταλάβουμε γιατί "έσκασε" μπλε οθόνη.


Για να μας απαλλάξει από τα χαρτάκια και από τις χρονοβόρες "μαντικές" διαδικασίες εύρεσης σφάλματος  η NirSoft κατασκεύασε το πρόγραμμα "BlueScreenView" το οποίο μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον λόγο στον οποίο οφείλετε η εμφάνιση της μπλε οθόνης στον υπολογιστή μας. Μπορούμε να το κατεβάσουμε πατώντας το παρακάτω κουμπί :


Το πρόγραμμα "BlueScreenView" είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται εγκατάσταση, απλά αποσυμπιέζουμε το αρχείο που κατεβάσαμε και εκτελούμε το BlueScreenView.exe.


Ουσιαστικά η δουλειά του προγράμματος είναι να σκανάρει όλα τα minidump αρχεία (αρχεία καταγραφής σφαλμάτων από τα windows) και να εμφανίσει πληροφορίες για τα σφάλματα αυτά. Για κάθε "σκάσιμο" μπλε οθόνης το "BlueScreenView" μας δίνει πληροφορίες όπως : Όνομα του αρχείου dump, ημερομηνία και ώρα σφάλματος, το βασικό μήνυμα κατά την εμφάνιση της μπλε οθόνης, τον κωδικό του σφάλματος αλλά και πληροφορίες για το hardware ή το software που προκάλεσε το πρόβλημα (όνομα αρχείου, όνομα προϊόντος, περιγραφή αρχείου, έκδοση κ.α.). Για κάθε εγγραφή που εμφανίζονται στο επάνω τμήμα του παραθύρου, μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες στο κάτω μέρος της οθόνης.


Επίσης πατώντας διπλό κλικ σε κάθε εγγραφή οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται πιο ξεκάθαρα σε νέο παράθυρο με αποτέλεσμα να μπορούμε να δούμε τι προκάλεσε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε στην επιδιόρθωση του.



Διαβάστε Περισσότερα ...