Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ξεκλειδώστε αρχεία και φακέλους


Πολλές φορές στην προσπαθειά μας να σβήσουμε, να αντιγράψουμε ή να μετακινήσουμε ένα αρχείο ή ένα φάκελο το λειτουργικό μας σύστημα δεν μας το επιτρέπει  και εμφανίζει ένα από τα παρακάτω μηνύματα :
  • Δεν είναι δυνατή η διαγραφή / αντιγραφή / μετακίνηση του φακέλου / αρχείου 
  • Χρησιμοποιείται από άλλο χρήστη ή πρόγραμμα
  • Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος δεν είναι πλήρης  και ότι το αρχείο δεν είναι σε χρήση
  • Δεν είναι δυνατή η  διαγραφή / αντιγραφή / μετακίνηση του αρχείου: Δεν έχετε πρόσβαση πρόσβαση στο αρχείο /φάκελο.
  • Το αρχείο είναι σε χρήση από άλλο πρόγραμμα ή χρήστη
  • Υπάρχει περιορισμός από την κοινή χρήση του φακέλου/αρχείου
  • Δεν είναι δυνατή η ανάγνωση από το αρχείο προέλευσης ή τον δίσκο
Οι φάκελοι / αρχεία παρουσιάζονται σαν κλειδωμένα και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Επομένως αρκεί να βρούμε το κατάλληλο "κλειδί" για να τα ξεκλειδώσουμε. To πρόγραμμα Free File Unlocker κάνει αυτό ακριβώς που ζητάμε, μας δίνει την πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία και τους φακέλους ώστε να μπορέσουμε να τα διαγράψουμε / αντιγράψουμε / μετακινήσουμε. Μπορούμε να το κατεβάσουμε πατώντας στο παρακάτω κουμπί :


Αφού κατεβάσουμε το πρόγραμμα προχωράμε στην εγκατάσταση (κατά την εγκατάσταση θα εμφανιστεί και ένας οδηγός εγκατάστασης για Babylon Toolbar επιλέγοντας το κουμπί "Decline" αποφεύγουμε την εγκατάσταση της).

Το Free File Unlocker είναι δωρεάν και είναι πλήρως συμβατό με όλες τις 32bit και 64bit εκδόσεις των Windows και Windows Server. Ουσιαστικά ξεκλειδώνει τα αρχεία ή φακέλους και παρακάμπτει τα μηνύματα λάθους (που είδαμε παραπάνω), που εμφανίζονται όταν  διαγράψουμε / αντιγράψουμε / μετακινήσουμε  και να μετονομάσουμε αρχεία που είναι σε χρήση από άλλα προγράμματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να τερματίσει διεργασίες malware που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν και να αφαιρέσει ιούς και trojans όταν γνωρίζουμε που είναι τα αρχεία που χρησιμοποιούν. 

Στην παρακάτω φωτογραφία παρουσιάζεται το κεντρικό μενού του προγράμματος. Τα κλειδωμένα αρχεία μπορούμε να τα ξεκλειδώσουμε, να τα στείλουμε στον κάδο ανακύκλωσης ή να τα διαγράψουμε οριστικά από το σύστημα. Επίσης μας δίνει την δυνατότητα να τερματίσουμε διεργασίες που τρέχουν ή να διαγράψουμε αρχεία διεργασιών.


Το Free File Unlocker μπορεί να  ενσωματωθεί και στον Εxplorer των Windows. Με δεξί κλικ στο αρχείο που επιθυμούμε μπορούμε να επιλέξουμε "Unlock with Free File Unlocker" και να το ξεκλειδώσουμε.


Τέλος μπορούμε να εκτελέσουμε το πρόγραμμα και από command-line (γραμμή εντολών) όπως φαίνεται στην εικόνα :


Διαβάστε Περισσότερα ...

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα για Defragment


Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν και εκτελούν όλες τις απαιτήσεις μας, όπως ανάγνωση, εγγραφή ή αναζήτηση αρχείων, σε  απίστευτα γρήγορο χρόνο. Ωστόσο όπως και τα καλώδια κάτω από το γραφείο μας, έτσι και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας κάποιες φορές μπερδεύει τα αρχεία που αποθηκεύουμε σε αυτόν και δυσκολεύεται να τα βρει.

Ευτυχώς τα Windows  διαθέτουν το δικό τους πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκου, από την εποχή των Windows 95, το οποίο δυστυχώς παρουσιάζεται αρκετά αργό σε σχέση με τους τεραστίους χωρητικότητας δίσκους που καλείται να σαρώσει. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε τρίτους κατασκευαστές να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις στο κοινό, σαφώς πιο γρήγορες και πιο αποδοτικές. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το πρόβλημα της ανασυγκρότησης ενός δίσκου θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε απλά πως αποθηκεύονται τα αρχεία στον σκληρό δίσκο και πως αυτός τα αναζητά όταν εμείς τα καλούμε.

Τα αρχεία αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο σε μπλοκ δεδομένων. Όσο μεγαλύτερο είναι το αρχείο, τόσο μεγαλύτερος ο αριθμός των μπλοκ που αποτελείται. Όταν το λειτουργικό μας σύστημα αποκτά πρόσβαση σε αρχεία μετακινεί τα μπλοκ δεδομένων σε νέες θέσεις. Φανταστείτε κάτι σαν ένα ακατάστατο γραφείο όπου όταν ανοίγεται ένα φάκελο από την αρχειοθήκη σας τοποθετείται τα αρχεία του σε διαφορετικές θέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση σίγουρα θα χάνατε αρκετό χρόνο περιφερόμενοι στο γραφείο για να εντοπίσετε τα αρχεία.

Στην ιδανική περίπτωση τα  δεδομένα που συνθέτουν ένα αρχείο θα είναι σε γειτονική θέση με την κεφαλίδα του αρχείου και το λειτουργικό μας σύστημα δε θα σπαταλά  χρόνο ψάχνοντας για τα υπόλοιπα κομμάτια του αρχείου. Αντίθετα σε ένα δίσκο που δεν έχει πραγματοποιηθεί defragment για καιρό, τα κομμάτια που αποτελούν ένα αρχείο δεν βρίσκονται κοντά στην κεφαλίδα του αρχείου αλλά διασκορπισμένα σε όλο το σκληρό δίσκο.

Οι εφαρμογές που θα παρουσιαστούν παρακάτω είναι εξιδεικευμένα εργαλεία που βοηθούν να βελτιστοποιήσουμε τον σκληρό δίσκο μας. Συνεχίζοντας περαιτέρω το παράδειγμα που περιγράψαμε παραπάνω, ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης είναι ένας χρήσιμος βοηθός ο οποίος κατατάσσει αλφαβητικά τα αρχεία με τους αντίστοιχους φακέλους κάθε αρχειοθήκης. Παρακάτω ακολουθεί μια συνοπτική περιγραφή των πέντε πιο αξιόπιστων και δωρεάν εφαρμογών ανασυγκρότησης σκληρών δίσκων.


Το Auslogics Disk Defrag είναι ένα απλό πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκου. Μπορείτε να ανασυγκροτήσετε πολλούς δίσκους ή να επιλέξετε μεμονωμένα αρχεία ή φακέλους για ανασυγκρότηση. Το Auslogics  σας επιτρέπει να ορίσετε με προτεραιότητες   σε ποιους σκληρούς δίσκους θέλετε να κάνετε ανασυγκρότηση ενώ παράλληλα μπορείτε να θέσετε τον υπολογιστή σας εκτός λειτουργίας όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ένα πρακτικό χαρακτηριστικό, όταν θέλετε να σαρώσετε και να ανασυγκροτήσετε ενώ κοιμάστε, αλλά δεν θέλετε να αφήσετε τον υπολογιστή σας στο ρελαντί όλη τη νύχτα.  Το Auslogics Disk Defrag είναι μια δωρεάν εφαρμογή η οποία δεν απαιτεί εγκατάσταση.

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ

Το MyDefrag είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση των δίσκων σας. Το MyDefrag πραγματοποιεί defrag και ταυτόχρονα τοποθετεί τα αρχεία του σκληρού μας δίσκου στη βέλτιστη θέση. Τα αρχεία που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό πρόσβασης, ομαδοποιούνται σε ζώνες αυξάνοντας την ταχύτητα ανάγνωσης. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του MyDefrag είναι η δυνατότητα που δίνει να γράφουμε τα δικά μας scripts με τα οποία μπορούμε να αυξήσουμε περεταίρω την απόδοση του σκληρού δίσκου μας. Πολλά έτοιμα scripts υπάρχουν στη σελίδα του κατασκευαστή. Ακόμη και χωρίς την συγγραφή εξειδικευμένων scripts, το MyDefrag κάνει εξαιρετική ανασυγκρότηση αρχείων και παράλληλα μεταφορά τους στη βέλτιστη θέση στο σκληρό σας δίσκο.

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Το Defraggler είναι κατασκευασμένο από την εταιρία που παράγει τις δημοφιλείς εφαρμογές CCleaner και Recuva. Το Defraggler μπορεί να σαρώσει πολλαπλούς δίσκους, μεμονωμένους δίσκους, φακέλους ή αρχεία για ποιο γρήγορο ή εξειδικευμένο defragging. Όταν το Defraggler σαρώνει ένα δίσκο, σας παρουσιάζει όλα τα κατακερματισμένα αρχεία και σας επιτρέπει να επιλέξετε είτε συγκεκριμένα σύνολα που θα ανασυγκροτήσετε ή να ανασυγκροτήσετε μαζικά όλα τα κομμάτια του αρχείου. Το Defraggler είναι αρκετά απλό στη χρήση του και επιπλέον υποστηρίζει ελληνικά.

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Το Smart Defrag 2 είναι ειδικά σχεδιασμένο για δίσκους μεγάλης χωρητικότητας μειώνοντας το χρόνο ανασυγκρότησης. Το Smart Defrag 2 διαθέτει την δυνατότητα να λειτουργεί στο background του συστήματος, δυνατότητα που μέχρι τώρα συναντούσαμε μόνο σε εμπορικές εφαρμογές. Μόλις ο υπολογιστής παραμείνει ανενεργός για 5 λεπτά, ο χρόνος αυτός είναι ρυθμιζόμενος, το Smart Defrag 2 ξεκινά τη δουλεία καταναλώνοντας μόνο 25ΜΒ RAM. Αν θέλετε μια εφαρμογή για γρήγορο και σταθερό defrag, ώστε ο υπολογιστής σας να λειτουργεί πιο ομαλά, ενσωματώνοντας και άλλες επιπλέον επιλογές, θα πρέπει να κατεβάσετε σίγουρα αυτό το πρόγραμμα. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως το Smart Defrag 2 έχει πάνω από 30 εκατομμύρια καταγεγραμμένα downloads. 

Την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να την βρείτε εδώ

Διαβάστε Περισσότερα ...

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ταξινόμηση φακέλων βάσει χωρητικότητας


Ο υπολογιστής μας μπορεί να διαθέτει ένα ή ακόμα και δύο terabyte χωρητικότητα στον σκληρό μας δίσκο. Μπορεί να ακούγεται αρκετός χώρος στην αρχή, αλλά σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι ακόμη και η μεγαλύτερη χωρητικότητα του σκληρού δίσκου που διατίθεται σήμερα στην αγορά δεν είναι αρκετή για εμάς. Πώς είναι δυνατόν; Ο υπολογιστής μας σήμερα είναι κάτι περισσότερο από μια συσκευή εργασίας. Το χρησιμοποιούμε για κοινωνική δραστηριότητα αλλά και για ψυχαγωγία. Συνήθως μέσα σε ένα έτος ή δύο, το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού μας δίσκου έχει ήδη συμπληρωθεί από ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, βίντεο, μουσική, εφαρμογές, παιχνίδια και ταινίες.

Στην περίπτωση λοιπόν που ο σκληρός μας δίσκος είναι σχεδόν πλήρης θέλουμε να τον καθαρίσουμε γρήγορα. Ο ευκολότερος και πιο γρήγορος τρόπος είναι με την απλή μετακίνηση αρκετά μεγάλων αρχείων σε έναν εξωτερικό δίσκο ή σε κάποιον άλλον εσωτερικό σκληρό δίσκο. Στην περίπτωση που γνωρίζουμε σε ποιους φακέλους βρίσκονται αποθηκευμένα τα μεγάλα αρχεία τα πράγματα είναι εύκολα. Όταν όμως τα αρχεία αυτά είναι αποθηκευμένα σε διαφορετικούς φακέλους καταλαβαίνουμε πως ή εύρεση τους είναι μια κουραστική και χρονοβόρα. Εδώ λοιπόν αφήνουμε το πρόγραμμα "TweakNow HD-Analyzer" να κάνει όλη την δουλειά για εμάς. Αναλαμβάνει λοιπόν να αναλύσει τον  σκληρό μας δίσκο ή οποιοδήποτε φάκελο ώστε να μάθουμε πόσος χώρος χρησιμοποιείται από αρχεία και φακέλους που εμπεριέχονται σε αυτόν.

Το πρόγραμμα μπορούμε να το κατεβάσουμε πατώντας το παρακάτω κουμπί :


Για να αρχίσουμε να αναλύουμε το σκληρό δίσκο, απλά επιλέγουμε το "Scan Drive " πάνω αριστερά από το μενού και επιλέγουμε ποιόν δίσκο θέλουμε να αναλύσουμε. Έχουμε την δυνατότητα να περιορίσουμε την ανάλυση της διαδικασίας σε ορισμένους μόνο φακέλους. Κάνουμε κλικ στην επιλογή "Scan Folder" για να επιλέξουμε τον φάκελο που θέλουμε να αναλύσουμε ή πατάμε  στο drop-down μενού για να αναλύσουμε γρήγορα κάποιους κοινούς φάκελους, όπως: Documents(Έγγραφα), Music(Μουσική), Photos(Φωτογραφίες), Video(Βίντεο).

Η διαδικασία σάρωσης μπορεί να διαρκέσει περίπου 5-15 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σάρωσης  εξαρτάται από τον αριθμό των αρχείων και των φακέλων στον σκληρό μας δίσκο
Με το που ολοκληρωθεί η σάρωση εμφανίζεται το ποσό του χώρου που χρησιμοποιείται από κάθε  φάκελο με ένα απλό ραβδόγραμμα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Με αποτέλεσμα να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εντοπίσουμε τους φακέλους που χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του χώρου στο σκληρό δίσκο.


Το πρόγραμμα εμφανίζει μία λίστα με τα κοινά αρχεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάλυσης. Τα αρχεία κατηγοριοποιούνται βάσει τον τύπο τους και ταξινομούνται βάσει του μεγέθους τους.


Την λίστα με τα κοινά αρχεία που αναγνωρίζονται από "TweakNow HD-Analyzer" μπορούμε να την επεξεργαστούμε επιλέγοντας το κουμπί "Options" από το αρχικό μενού.


Με το "TweakNow HD-Analyzer" η εύρεση των αρχείων με την μεγαλύτερη χωρητικότητα είναι πολύ εύκολη και ταχύτατη.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ανακτήστε αρχεία από κατεστραμμένα CD/DVD

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να αποθηκεύουμε αρχεία, δεδομένα, τραγούδια, ταινίες σε Cd ή DVD. Παρόλο που από την κατασκευή τους αυτά τα οπτικά μέσα είναι ανθεκτικά αρκετές φορές παρουσιάζουν γρατσουνιές αλλά και φθορές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πρόσβαση πλέον στα αρχεία που έχουμε αποθηκεύσει. Για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα δεδομένα αυτά δημιουργήθηκε το "Recovery Toolbox for CD".

Το "Recovery Toolbox for CD" είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα, αρκετά απλό στην χρήση του. Αναλαμβάνει να σαρώσει όλο το CD/DVD και να ανακτήσει όσα περισσότερα αρχεία μπορεί. Χρησιμοποιεί πολλούς και διαφορετικούς αλγόριθμους ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες ανάκτησης. Μπορούμε να το κατεβάσουμε πατώντας στο παρακάτω κουμπί :


Με το που ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, εισάγουμε στον υπολογιστή μας το CD/DVD του οποίο τα δεδομένα θέλουμε να ανακτήσουμε. Το πρόγραμμα αναγνωρίζει το CD/DVD και το εμφανίζει στην οθόνη μας :


Επιλέγουμε την μονάδα CD/DVD και πατάμε το κουμπί Next. Στην επόμενη οθόνη θα πρέπει να ορίσουμε έναν φάκελο στον υπολογιστή μας στον οποίο θα αποθηκευτούν τα ανακτημένα αρχεία από το CD/DVD, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.



Στην παρακάτω οθόνη μας ενημερώνει για τα αρχεία που βρέθηκαν μέσα στο CD/DVD. Έχουμε την δυνατότητα να τα επιλέξουμε όλα ή να επιλέξουμε συγκεκριμένα αρχεία που θέλουμε να ανακτήσει το πρόγραμμα. Όταν τα επιλέξουμε πατάμε το κουμπί "Save" στο κάτω-δεξί μέρος της οθόνης.



Η διαδικασία ανάκτησης ξεκίνησε και μπορούμε να δούμε στην οθόνη μας τα αρχεία που προσπαθεί να ανακτήσει αλλά και το μέγεθος κάθε αρχείο και το συνολικό μέγεθος που απομένει.


Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί στην τελική οθόνη εμφανίζεται η λίστα με τα αρχεία που ανακτήθηκαν (θα εμφανιστεί η ένδειξη saved δίπλα από το αρχείο) αλλά και με τα αρχεία που δεν μπόρεσαν να ανακτηθούν (θα εμφανιστεί η ένδειξη canceled δίπλα από το αρχείο).


Το "Recovery Toolbox for CD" θεωρείται από τα καλύτερα προγράμματα της κατηγορίας του με σημαντικό πλεονέκτημα την απλή χρήση του αλλά και την μηδενική τιμή του.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Διαφορές Sleep και Hibernate mode




Τα Windows 7 παρέχουν αρκετές επιλογές για τη διαχείριση της ισχύος, όταν δεν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας . Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν τις καταστάσεις Sleep, Hibernate, and Hybrid Sleep και είναι πολύ χρήσιμες ειδικά όταν χρησιμοποιούμε ένα φορητό υπολογιστή που λειτουργεί με την μπαταρία του. Για να δούμε όμως ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ τους.

  • Sleep Mode (Κατάσταση Αναμονής)
Η κατάσταση Sleep Mode (αναμονής) είναι για την εξοικονόμηση ενέργειας ότι και η παύση σε μια ταινία DVD. Όλες οι δράσεις στον υπολογιστή σταματούν, τυχόν ανοικτά έγγραφα και εφαρμογές παίρνουν θέση στη μνήμη. Μπορούμε να επαναφέρουμε τον υπολογιστή σε κανονική, πλήρη λειτουργία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το "Sleep Mode" είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα όπως και το "Standby".

Η λειτουργία "Sleep Mode" είναι χρήσιμη όταν θέλουμε να σταματήσουμε να εργαζόμαστε στον υπολογιστή για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιεί πολλή ισχύ στην κατάσταση αυτή.

  • Hibernate (Κατάσταση Αδράνειας)
Η κατάσταση Hibernate (αδρανοποίησης) τοποθετεί στο σκληρό μας δίσκο τα ανοικτά έγγραφα και τις εφαρμογές που τρέχουν και κλείνει τον υπολογιστή, το οποίο σημαίνει ότι όταν ο υπολογιστής βρίσκεται σε κατάσταση  Hibernate, χρησιμοποιεί μηδενική ισχύ. Μόλις ο υπολογιστής επανατροφοδοτήθει, θα επαναφέρει ό,τι αφήσαμε στη μέση.

Η κατάσταση   " Hibernate" είναι χρήσιμη, αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και δεν θέλουμε να κλείσουμε τα έγγραφά μας.

  • Hybrid Sleep (Υβριδική Κατάσταση Αναμονής)
Η υβριδική λειτουργία αναμονής είναι ένας συνδυασμός της κατάστασης Sleep και Hibernate και χρησιμοποιείται πιο πολυ σε επιτραπέζιους υπολογιστές. Αυτή η κατάσταση θα θέσει όλα τα ανοιχτά έγγραφα και τις εφαρμογές, τόσο στη μνήμη οσο και στο σκληρό μας δίσκο, και στη συνέχεια, θέτει τον υπολογιστή μας σε κατάσταση χαμηλής ισχύος, επιτρέποντάς μας να τον «ξυπνήσουμε» γρήγορα  και να συνεχίσουμε την εργασία μας. Η υβριδική κατάσταση αναμονής είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή στα Windows για υπολογιστές γραφείου και απενεργοποιημένη στους  φορητούς υπολογιστές.

Η Υβριδική λειτουργία αναμονής είναι χρήσιμη, για επιτραπέζιους υπολογιστές, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. 


Ίσως να αναρρωτίεστε που μπορούμε να βρούμε αυτές τις επιλογές. Οι επιλογές αυτές λοιπόν είναι προσβάσιμες χρησιμοποιώντας το βέλος δίπλα στο κουμπί "Shut Down" (Τερματισμός) στο μενού "Start"  (Έναρξη.) όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.




Αν δεν βλέπουμε τις επιλογές αυτές, μπορεί να είναι για έναν από τους ακόλουθους λόγους :
  • Η κάρτα γραφικών μας δεν μπορεί να υποστηρίξει την κατάσταση αυτή. Ανατρέχουμε τότε στην κάρτα γραφικών για να κάνουμε update στον  driver. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση ως διαχειριστής στο συγκεκριμένο υπολογιστή.
  • Οι λειτουργίες "Power-Saving" (εξοικονόμησης ενέργειας) στα Windows ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται στο BIOS του υπολογιστή μας. Για να ενεργοποιήσουμε αυτές τις λειτουργίες, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας και στη συνέχεια μπαίνουμε στις ρυθμίσεις του BIOS.  Οδηγίες για την πρόσβαση στα BIOS μπορούμε να βρούμε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή του υπολογιστή μας.
  • Αν δεν βλέπουμε την επιλογή "Hibernate" (Αδρανοποίηση) τότε η επιλογή "Hybrid Sleep" υβριδική κατάσταση αναμονής είναι το πιθανότερο ενεργοποιημένη. 
Πως "ξυπνάμε" τον υπολογιστή μας μετά από καταστάσεις αναμονής :

Οι περισσότεροι υπολογιστές μπορούν να «ξυπνήσουν»  πατώντας το κουμπί λειτουργίας Power. Ωστόσο, κάθε υπολογιστής είναι διαφορετικός. Ίσως χρειαστεί να πατήσουμε ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο ή να κάνουμε κλικ σε ένα κουμπί του ποντικιού.

Πως να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε την κατάσταση Hybrid Sleep  :

Για να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε την κατάσταση Hybrid Sleep, κάνουμε κλικ στο Control Panel (Πίνακα Ελέγχου) στο μενού Start (Έναρξη).




Κάνουμε κλικ στο Power Options (Επιλογές Ενέργειας) του Control Panel.

Σημείωση : Εάν το "Power Options" δεν είναι διαθέσιμο, επιλέγουμε  "Large Icons" (Μεγάλα εικονίδια) ή "Small Icons" (Μικρά εικονίδια) από την προβολή από την αναπτυσσόμενη λίστα στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του Πίνακα Ελέγχου στην προβολή "Category" (Κατηγορία). Μπορούμε επίσης να κάνουμε κλικ στο "System" (Σύστημα) και "Security" (Ασφάλεια) και στη συνέχεια να κάνουμε κλικ στο  "Power Options" .


Στην οθόνη επιλέγουμε το "Power Plan" και κάνουμε κλικ στο "Change Settings" (Αλλαγή ρυθμίσεων).

Σημείωση : Μπορούμε να αλλάξουμε το Hybrid Sleep είτε για ένα ή και για τα δύο από τα power plan. Τα βήματα είναι τα ίδια για τα δύο.


Στην Αλλαγή ρυθμίσεων για  το "Power Plan", κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο  "Change advanced power settings".



Στο παράθυρο που εμφανίζεται στο "Power Options", κάνουμε κλικ στo "Change settings that are currently unavailable" 




Κάνουμε κλικ στο (+) συν δίπλα στο Sleep για να επεκτείνει τις επιλογές, εάν δεν έχουν ήδη επεκταθεί. Στη συνέχεια κλικάρουμε  στο (+) συν  δίπλα στο Allow hybrid sleep. Επιλέγουμε (off) σε μία ή και στις δύο από τις drop-down λίστες υπό το τίτλο Allow hybrid sleep.

Από προεπιλογή, τα Windows απαιτούν έναν κωδικό πρόσβασης για να αποκτήσουμε πρόσβαση στον υπολογιστή όταν «ξυπνήσει» από μια κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παράθυρο διαλόγου "Power Options"(Επιλογές Ενέργειας) για να το απενεργοποιήσουμε. Κάνουμε κλικ στο OK για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο κουμπί x στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του Πίνακα Ελέγχου για να το κλείσουμε.

Πώς θα αποτρέψουμε τον υπολογιστή μας από το να μπει αυτόματα σε Sleeping ή Hibernating mode :

Όπως αναφέραμε παραπάνω μπορούμε να εμποδίσουμε τα Windows να ζητάνε τον κωδικό, όταν "ξυπνά" ο υπολογιστής μας από μια κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιούμε μια μπαταρία φορητού υπολογιστή, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί όταν απενεργοποιήσουμε αυτή την κατάσταση αναμονής ή αδρανοποίησης. Αν η μπαταρία σταματήσει όταν είμαστε στη μέση της εργασίας στον υπολογιστή, μπορεί να χάσουμε δεδομένα.

Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το χρονικό διάστημα πριν να μπεί ο υπολογιστής μας σε κατάσταση αναμονής ή αδρανοποίησης. Ας δούμε πώς το κάνουμε αυτό :

Από το "Control Panel" (Πίνακα Ελέγχου) κάνουμε κλικ στο "Power Options" (Επιλογές Ενέργειας)  ,  στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Change plan settings. Επιλέγουμε ένα power plan από το power plan screen .

Στις Αλλαγή ρυθμίσεων , κάνουμε κλικ στο Change advanced power settings.


Κάνουμε διπλό κλικ στην επικεφαλίδα, και στη συνέχεια κάνουμε διπλό κλικ για Sleep after. Αν χρησιμοποιούμε ένα φορητό υπολογιστή, κάνουμε κλικ στην επιλογή "On battery" ή "Plugged in" . Κάνουμε κλικ στο βέλος και επιλέγουμε "Never" (Ποτέ). Ακολουθούμε την ίδια διαδιακασία και για το Hibernate.



Αν θέλουμε η οθόνη να παραμένει ανοιχτή, κάνουμε διπλό κλικ στο Display και στη συνέχεια κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο "Turn off display after"  .

Κάνουμε κλικ στο OK για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές μας και κλείνουμε το παράθυρο του Πίνακα Ελέγχου, όπως περιγράφεται παραπάνω.


Πλέον μπορούμε να χρησιμοποιούμε έξυπνα τις επιλογές για εξοικονόμηση ενέργειας. Αν χρησιμοποιείτε ένα φορητό υπολογιστή, η καλύτερη επιλογή είναι το Hibernate, επειδή εξοικονομεί την περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με το Sleep και Hybrid Sleep.

Πηγή : Ηowtogeek
Διαβάστε Περισσότερα ...